13 07 2016 nk meisjes junioren met darja koullen 001De laatste clubavond van het seizoen is geweest. De meeste dammers nemen even een pauze. De middelbare scholen in het zuiden beginnen aan hun laatste lesweek. Ofwel: even in standje rustig aan. Zo niet bij onze jeugdige Darja Koullen.Zij heeft iets eerder vrij gekregen van school, zodat ze aan het NK junioren Meisjes mee kan doen. Omdat slechts vier getalenteerde meisjes zich hiervoor hadden ingeschreven, jammer want dammen is bij uitstek een sport die voor jongens én meisjes gelijkwaardig is, speelden zij een dubbele ronde.

Op basis van rating zou je een bronzen plak verwachten, maar daar neemt onze Darja natuurlijk geen genoegen mee. Nee, je krijgt niet voor niets vrij. Dan moet je daar ook wat voor doen.

Het start op woensdag met twee ronden.
Haar eerste partij (met wit tegen Tamar Visser) schept al meteen hoge verwachtingen. Die tegenstandster wordt op een vakkundige manier gefileerd en afgeserveerd. Rond zet 40 komt Darja eerst één en daarna nog een tweede schijf voor. Inmiddels is dan echt het eindspel al bezig met voor beide kleuren een dam. Zo rond zet 50 heeft Darja nog maar iets meer dan 1 minuut op de klok. Je krijgt dan wel iedere zet een minuut erbij, maar voor een dammer is dat toch wel tijdnood te noemen. Vervolgens duurt het nog 25 zetten en de eerste overwinning is een feit.

De tweede partij (met wit tegen Khaliun Eever) wordt ook rond de 40e zet beslist. Haar tegenstandster ziet een relatief eenvoudige damzet over het hoofd en dan is het eigenlijk meteen uit. Dat ze tegenstandster nog 15 zetten nodig heeft om dat te erkennen mag de pret niet drukken.

De donderdag enkel een ochtendronde. De middag werd gebruikt om samen met de aspiranten te gaan lasergamen. Ook leuk.
De derde partij was de eerste echte krachtmeting. Nu tegen Marieke Altena. Een speelster die met 250 ratingpunten meer eigenlijk de gedoodverfde kampioene is. Maar dan ken je Darja niet. Meteen vanaf het begin bouwt Darja druk op de korte vleugel van Marieke op. Uiteindelijk maakt die daar een afruil te veel waardoor Darja kan profiteren van een extra schijf op die vleugel en rond de 35e zet kan doorbreken. Uiteindelijk capituleert de tegenstandster op zet 47. De kortste partij tot nu toe. En Darja gaat al ruim op kop met drie overwinningen.

Dan volgt de vrijdag met opnieuw twee partijen.
De eerste van de dag opnieuw tegen Tamar. Het duurde iets langer, maar uiteindelijk liet Darja opnieuw haar tegenstandster in het stof bijten.

Het resultaat? Na 4 van de 6 ronden staat Darja 4 punten 'los'. Ze hoeft nog maar één punt te halen om definitief kampioen te worden.

Dat punt moet dan in de middag behaald worden. Nou, dat gebeurt dan ook. Gewoon koel, niets moet, een degelijke partij en na 41 zetten (het minimum voor een remise) wordt de strijd dan ook gestaakt. Het kampioenschap is binnen.

DARJA: PROFICIAT!!!

Lees ook: Darja wint NK meisjes 2016