21-03-2015 – Maasniel – Hoewel de lente weer is begonnen, laat het weer zich voorlopig niet van zijn beste kant zien. Donkere wolken pakken zich samen boven het Limburgse land en af en toe valt er al een druppel regen naar beneden. En waar de temperatuur buiten nog te kil is voor het jaargetijde, wordt er binnen in de speelzaal op het scherpst van de snede gespeeld  tijdens het LK sneldammen dat traditioneel weer door de Roermondse damclub georganiseerd wordt.

Slechts vijf Eurekanen en twee DIOS broeders, namen zich de moeite om dit jaar hun kunsten te vertonen tijdens dit altijd goed bezette toernooi. Met name enkele jeugdige spelers lieten vandaag verstek gaan omdat komende week een proefwerkweek op het programma staat of omdat er in den lande op deze dag een centrale training op de agenda stond. Deze afwezigheid werd gelukkig ruimschoots gecompenseerd door de deelname van Willemijn Verhoef, het ‘zonnestraaltje’ van deze middag! In totaal waren er toch nog 32 deelnemers en zij maakten er deze middag weer een ware damhappening van.

Jac Hannen en Wim Sanders zorgden er voor dat de negen rondes volgens het Zwitserse systeem,  in goede banen werd geleid en tijdens de ingelaste pauzes was er gelegenheid om in het gezellige cafeetje een drankje of een hapje te nuttigen.

Blauwe vermeldingen.

Dat onze clubgenoten ondanks de beperkte tijd in deze discipline, vaardig met hun schijven overweg konden, bleek al meteen in de eerste ronde waar enkele verrassende uitslagen aan de toernooileiding werden doorgegeven. Tom Swelsen speelde remise tegen titelkandidaat Paul Nitsch en verdiende daarmee een blauwe vermelding op Toernooibase. Ook Peter Bronstring mag zich verheugen met een blauwe vermelding want hij won zowaar van Gijs Schoenmakers!! Geen blauwe vermelding maar minstens zo knap is de remise van Peter Swelsen tegen Harry Velraeds  net als onze Raymond die een dik punt verdiende tegen de sympathieke Clemens Crucius. Folkert begon zijn toernooi ook voortvarend en scoorde de volle winst tegen Jeroen Huskens. Dick Huitink en Marius Coolen waren minder fortuinlijk en delfden beide het onderspit tegen respectievelijk de sterke Pierre Lacroix en Patrick Casaril, die het toernooi uiteindelijk op zijn naam schreef.

In de tweede en derde ronde volgden vervolgens enkele wisselende resultaten. Folkert verloor van Jack Sijbers maar maakte zijn verlies weer goed door een klinkende overwinning op Peter Eikelenberg. Dick verloor van oud-clubmaatje Paul Nitsch maar scoorde in de derde ronde dan toch zijn eerste puntje tegen Leon  Zeegers. Peter Bronstring verloor zelden en speelde knap weer twee punten bij elkaar tegen Martin van der Hout en Willy Okrogelnik. Marius, Tom en Raymond sprokkelden drie punten bijeen terwijl Peter Swelsen genoegen moest nemen met maar 1 puntje.

De kleine Willemijn schoof in de derde ronde prachtig naar remise tegen Roy Loor.

Het toernooi ging gestadig verder en ook in de volgende drie rondes waren er enkele bijzondere uitslagen van onze clubmaatjes te vermelden. Zo scoorde Tom knap  drie punten tegen Martijn van Gortel, Valére Hermans en Frans Goossens.  Marius speelde remise tegen Gijs Schoenmakers en Raymond moest vier punten afstaan tegen veel te sterke tegenstanders. Peter Bronstring scoorde dan wel weer vier punten tegen Dieter van Gortel en Jeroen Huskens maar moest tegen Folkert in een nederlaag berusten! Peter Swelsen kwam langzaam op dreef en schoof vijf punten bijeen terwijl ook Dick vier punten op zijn conto bijschreef ten koste van Jos Werson en Darius Maclovio.

Opmerkelijk: Titelverdediger Brion Koullen boekte in de vierde ronde een belangrijke overwinning op Patrick Casaril.

De finale van dit spannende toernooi kwam een climax in de laatste drie ronden.  Brion Koullen verloor in de zevende ronde onverwacht van Pierre Lacroix terwijl Patrick Casaril knap won van Paul Nitsch. Onze Tom deed er nog een schepje bovenop door de titelverdediger met een kluitje in het riet te sturen waardoor voor Brion de kansen op prolongatie vrijwel verdwenen waren.

Winnaars!!

Voor de overige klassen waren de prachtige overwinningen van Raymond Vandecaetsbeek op Peter Bronstring en Peter Eikelenberg erg belangrijk. Raymond hield in zijn eindspurt bovendien Willy Okrogelnik op remise waardoor hij in het eindklassement met elf punten de titel in de c-categorie op zijn naam schreef.

Onze Folkert won nog knap van Dieter van Gortel en Djordy Suijlen en werd met 10 punten tweede in de c-categorie!

Naast de overwinning van Tom op Brion Koullen won hij nog van zijn pa en sloot hij het toernooi in stijl af met een mooie remise tegen Pierre Lacroix. Met 12 punten eindigde onze Tom op de eerste plek in de B-categorie !

Peter Swelsen en Dick Huitink behaalden elk 10 punten en sloten het toernooi af met een vierde en vijfde plek in de b-categorie! Peter Bronstring en Marius Coolen moesten het met een puntje minder doen en eindigde in de deze categorie op respectievelijk de zesde en zevende plaats.

In de A-groep werd het spannende einde van dit toernooi afgesloten met een eerste plek voor Patrick Casaril die met 15 punten net iets beter was als de runner-up, Pierre Lacroix. Paul Nisch werd derde en de onttroonde titelverdediger, Brion Koullen werd vierde.