15 06 2019 Barrage PLDB clubkampioenschappen 2018 2019 00315-06-2019 – Eureka won wel eens de PLDB clubcompetitie, Dios ook en Roderland waarschijnlijk het vaakst. Na gefuseerd te zijn in 2016 is het Dios / Eureka voor de eerste keer ook gelukt om Kampioen van Limburg te worden.

Op 4 mei eindigde het viertal met Brion Koullen, Marc Werrebrouck, Hubert de Baetselier en Rudi Claes, in de reguliere competitie met een beter gemiddelde al op de eerste plek net voor DVS Schaesberg. Op de laatste wedstrijddag werd notabene gelijk gespeeld tegen de naaste concurrenten uit Landgraaf. Overtuigd van de toernooiwinst werd toen al een klein feestje gevierd.

De teleurstelling was groot toen achteraf bleek dat volgens de wedstrijdreglementen, bij gelijk eindigen, een barrage gespeeld moest worden. Een hoop ‘gedoe’ was het gevolg maar uiteindelijk is vandaag die beslissingswedstrijd bij ‘de Weijenberg’ dan toch verspeeld. Onder toeziend oog van de PLDB voorzitter, Martijn van Gortel en de Dios/Eureka secretaris, Marcel Karssing is het een enorm spannende middag geworden.

DVS Schaesberg trad op oorlogssterkte aan met de drie Maertzdorfen en Leen de Rooij achter de borden. Bij Dios / Eureka zagen we het oorspronkelijke viertal weer terug. Of de loting gunstiger had gekund, durf ik nu niet meer te zeggen maar vooraf was het onmogelijk te voorspellen wie er vanaf de meet al iets van voordeel had verworven. Het enige voordeel dat Dios/Eureka had was, dat wanneer de uitslag nu weer op 4-4 zou blijven steken, de toernooiwinst naar ons zou gaan. Schaesberg moest dus winnen om de titel binnen te halen.

15 06 2019 Barrage PLDB clubkampioenschappen 2018 2019 006De eerste belangrijke ontwikkeling vinden we terug op het bord van André Maertzdorf en Marc Werrebrouck. Nog in het begin van de partij vergist André zich en kan Marc via een simpel zetje een schijf voordeel behalen. André hersteld zich wel enigszins maar Marc blijft ijzersterk spelen en behoud het verkregen voordeel.

Rudi is echter de eerste die een overwinning naar zich toe trekt. Met een halve hekstelling als wapen , brengt een combinatie een einde aan de sportieve aspiraties van Marcel Maertzdorf. Niet lang daarna wordt de tussenstand alweer gelijk getrokken. Leen de Rooij wint van Hubert de Baetselier. Het is niet dat Hubert kansloos was….in tegendeel! Hij speelt een gedegen partij, brengt al vroeg in de partij een kettingstelling op het bord en controleert daarmee zijn lange vleugel. Er blijken zelfs winstmogelijkheden te zijn. Met name aan het einde van de partij is een verkeerde keuze debet aan het verlies van de partij.

De stand is gelijk en Brion zit nog te ploeteren tegen Wiel Maertzdorf en Marc staat nog altijd een stuk voor tegen André Maertzdorf. Marc is de eerste die weer een verschil op het scorebord laat noteren. Het verkregen voordeel laat hij niet meer los en in het eindspel is dat teveel van het goede voor André. Ondanks de makkelijke schijfwinst bleef Marc koelbloedig en schoof overtuigend naar winst!

15 06 2019 Barrage PLDB clubkampioenschappen 2018 2019 005Met de overwinning van Marc is meteen ook het Kampioenschap veroverd, immers een gelijkspel was nu wel voldoende voor de titel! Toch bleef de aandacht bij de partij van Brion tegen Wiel. Het einde van de partij kenmerkt zich vooral door de gemiste winstkans van Wiel. De uiteindelijke puntendeling is misschien wel de meest terechte uitslag. Met 5-3 wordt de barrage tegen DVS Schaesberg dus gewonnen en is de eerste Provinciale titel voor Dios / Eureka een feit!