WSDV CT - Eureka

30-01-2016 -  Nationale competitie en ook wij konden vandaag weer aan de bak! Dit keer mochten we gaan spelen in het bekende Wageningen. De dag begon al goed voor mezelf toen ik wakker werd gemaakt door m’n moeder omdat Marcel al gearriveerd was. Haar lieftallige woorden mochten de pret van de aankomende wedstrijd niet drukken en in een sneltreinvaart was ik al klaar voor vertrek. Met wat gemopper van Marcel onder het gemis van zijn koffie vertrokken we op tijd en kwamen we ruim op tijd aan in Wageningen. Na een mooi praatje van Gerhard Gerritsen konden we beginnen met de partijen.

De eerste partij die klaar was, kwam van Jasper tegen Henk Hoksbergen op bord 5. De oorzaak van deze korte partij was een snel zetje die Jasper tegen zich kreeg. Daardoor was het al bijna onmogelijk om nog een punt terug te veroveren. Jasper heeft echter braaf doorgespeeld ondanks dat hij geen schijn van kans meer had. De stand was 2-0 voor Wageningen.

De volgende partij was Maarten tegen mijn naamgenoot, Ivar Smijers, die speelden op bord 1. Toen deze jongen zag dat hij tegen een veteraan moest, slikte hij ‘m even. Hij liet zich echter niet intimideren en ging aan de slag. Ondanks zijn brave poging had Maarten na zeven zetten al een forcing, redelijk snel daarna kreeg Maarten nog meer voordeel en eenmaal op dreef is hij niet te stoppen! De partij eindigde met een winst voor Maarten. De tussenstand van 2-2, en kon dus alle kanten opgaan.

Toen kwam de kleinste van ze allemaal! Op het 9de bord mocht Martin spelen tegen Marjory Feyt die waarschijnlijk op de driewieler aangekomen was. Ondanks de jonge leeftijd wist de kampioen van de benjamins er een zware pot van te maken. Tot voor 30 zetten ging het nog gelijk op, maar toen sloeg Martin toe! Hij vond een damzetje en na tevergeefs doorspelen van Marjory was ’t de overmacht waaronder ze bezweek. De stand na deze partij was 2-4, en het begon er goed uit te zien voor Eureka.

Hierna was het Raymond tegen Fernande de Graaf aan het 4de bord. Aldus Raymond heeft hij veel geluk gehad. Eerst weet hij een paar schijven te winnen door een simpel zetje. Met een gevoel alsof de buit al binnen was, mocht hij nog bijna gaan lopen. Raymond blundert in een vlaag van damblindheid en het werd nog zwaar voor hem. Tot ons geluk weet Raymond het eindspel goed af te maken. De tussenstand werd 2-6.

Verder kwam Marcel tegen Joop van de Klift op bord 8. Marcel speelde goed en wist zich op gemakkelijke wijze strategische voorsprong te boeken. Het team dacht dat de winst al bijna binnen was! Deze droom was helaas van korte duur toen bleek dat Marcel een nieuwe bril nodig had. Hij werd spontaan damblind, trapte in een simpel zetje. Met tot gevolg dat de partij niet meer te winnen viel. Marcel baalde als een stekker, wat ook wel te begrijpen is. Daarom zagen we hem niet al te snel daarna al snel aan de bar zijn verlies een beetje wegdrinken. Het stond toen ineens 4-6. De winst was toch nog wel ver te zoeken, en daarom werd er flink doorgedamd!

Met de helft van de partijen gespeeld zijn we gearriveerd bij Eddy. Hij mocht op bord 3 spelen tegen het kind Luise Gabbert. Wetende dat jonge dammers nogal gevoelig zijn voor zetjes begon Eddy daar maar al te snel op de spelen. Dit resulteerde in een erg vroege dam voor Eddy door middel van een standaard combinatie! Toch wist Luise het lang vol te houden. Het was alleen van begin af aan al de overmacht waar ze niet meer van kon winnen. De tussenstand die volgde was 4-8. Nog drie punten en we waren zover! Dan was de buit binnen.

Dan volgt mijn partij op bord 6 tegen Gerhard Gerritsen. Ik dacht lang na over mijn zetten wat tot gevolg had dat mijn tegenstander uiteindelijk wel een uur meer bedenktijd had! Maar dat bracht wel met zich mee dat ik ook langzaam voordeel begon te krijgen. Met de gedachte dat er wel wat sneller gespeeld zou moeten worden om een beetje tijd terug te winnen vergat ik de nog zo belangrijke zetcontrole waardoor na een stom zetje de partij helaas verloren werd. Dat resulteerde tot een stand van 6-8. We hadden nog steeds voorsprong, maar winst was nog ver te zoeken.

Daarna komt Johan op bord 2 die moest zwoegen tegen Machiel Weistra. Johan liet zich al snel onderdrukken door het kind dat initiatief toonde. Door het voordeel van Machiel wist hij uiteindelijk een zetje erin te werken. Tot ons geluk werd de partij een beetje slordig afgewerkt waardoor de partij resulteerde in een remise. Dat bracht de stand tot een 7-9. Nog een punt te gaan en we konden niet meer verliezen, maar het spande er echt om! Het kon nog alle kanten opgaan.

We zijn al aangekomen bij de een na laatste partij van Folkert tegen Marie Gabbert op bord 10. Aldus Folkert speelde het kind verassend goed en was er veel competitie. Toen bleek dat Folkert geblunderd had begonnen de blije gezichten van iedereen al weg te zakken. Gelukkig dacht zijn tegenstander: “Wat jij kan, kan ik ook!”. Hiermee wist Folkert echt op het nippertje de partij te winnen van deze jonge dame. De tussenstand werd 7-11! De buit was al binnen en we konden met een gerust gevoel naar huis toe gaan.

Last but not least hadden we nog Marijn die voor ons speelde tegen Gerard Zijlema op, u kunt het narekenen, bord 7. Marijn had het loeizwaar tegen deze ervaren tegenstander! Met als gevolg dat Marijn bijna de hele tijd minder stond. Dan ziet Gerard ineens een doorbraak, maar dat gaf Marijn ook de mogelijkheid om door te komen! Echt nipt weet Marijn de dam op tijd te krijgen, wat volgde in een remise. De eindstand werd 8-12.

Vandaag konden we terugkijken op een mooie dammiddag en met een goed gevoel weer een snackbar betreden. Na het genieten van de snelle hap, zeiden we tegen de mensen van de snackbar tot volgend jaar!
De buiken zaten vol en we gingen weer terug naar ons thuisoord. Deze terugreis verliep echter niet voor iedereen zo soepel… Terwijl Marijn tegen me aan lag te slapen en Folkert zich in een trance bevond, schrok Folkert zich ineens te pleures! Wat bleek, de auto van Eddy was verkeerd gereden! Ze waren in het Duitse Kleven beland en vroegen ons of we de weg terug wisten. Terwijl wij nog nooit van de plaats gehoord hadden, wensten we ze een goede vervolg reis! Ondanks dus het verkeerd rijden kon iedereen terugkijken op een mooie damdag!

Ivar