2e team wint makkelijk van WDSV 4/Heteren
 
Dios/Eureka stunt tegen koploper Excelsior
 
19 01 2019 dioseureka2 wsdv4 00119-01-2018 - Vooral de schade beperken en stiekem hopen dat ‘ze’ met verschillende invallers de reis naar Zuid-Limburg zouden maken, was een gedachtegang dat wellicht bij verschillende spelers van onze vereniging door het hoofd spookte. Het eerste team moest het vandaag opnemen tegen de koploper van de hoofdklasse B. Teamcaptain Eddy Zijlstra bleef er nuchter onder en bekeek samen met Tom en Michel hoe de poppetjes het beste achter onze borden moesten verschijnen. Het resultaat mag verrassend genoemd worden……..
 

Aan de andere kant van de zaal moest Ivar Jansen zijn spelers voorbereiden op een iets minder gecompliceerde taak. Hoewel……. Het combinatieteam van WDSV stikt zoals gewoonlijk van de jeugdspelers (waarvoor hulde) en het gevaar van onderschatting komt dan al heel snel om de hoek kijken. Aangevuld met enkele routiniers vormen zij toch een geducht team dat voor aanvang van de wedstrijd gewoon, met een punt meer , boven ons op de ranglijst stond.

Nadat ook de laatste spelers het lokaal gevonden hadden, en voorzitter Tom Swelsen iedereen verwelkomd had, waren de ogen in het begin van de middag vooral gericht op de wedstrijd in de hoofdklasse. Heijmans/Excelsior was in oorlogsformatie achter de borden gaan zitten, vastberaden om de koppositie te handhaven en misschien zelfs de voorsprong op’ Constant Charlois’ uit te breiden. Alle ingrediënten voor spannende wedstrijd waren aanwezig . Ging onze verrassende opstelling zijn vruchten afwerpen en zouden enkele van onze spelers vanmiddag boven zichzelf uitstijgen?.... De wedstrijd was begonnen….

Tegen het Wageningse combinatieteam, opende onze penningmeester, Bram Kole, het eerste de score door een winstpartij op de jonge Erik van Wingerden. In een vorig seizoen herinnerde Raymond Vandecaetsbeek zich zijn debacle tegen het WSDV talentje, Fernande de Graaf. Met deze misstap in zijn achterhoofd liet hij dit keer niets aan het toeval over en veroverde al snel de twee punten ten kostte van zijn jonge tegenstander. Leo Holtman speelde een prima partij tegen de veel sterkere Hans Luchies maar struikelde uiteindelijk op het kerkhofveld. Nog even werd de partij voortgezet maar de punten gingen al snel naar de tegenpartij.

19 01 2019 dioseureka excelsior 012In de hoofdklasse openden, al ver in de middag, Theo Schippers en opponent Andrew Tjon A Ong, de score met een puntendeling. Ook Tom Swelsen maakte geen fouten en deelde de punten met René van Oosterhout. De eerste verrassing was vervolgens aanstaande want onze Hubert speelde weliswaar een goede partij maar kwam na een afwikkeling verloren te staan. Door een blunder van tegenstander Mari van Ballegooijen, won Hubert aan het slot toch nog verrassend. Opluchting bij de internist in ruste, zijn onthutste tegenspeler achterlatend….. En zodoende leidde ons eerste team zowaar de confrontatie na het bekend worden van de eerste uitslagen met 4-2.

Aan de andere kant van de speelzaal deed Remon Gadjradj tegen de reserves van WSDV goede zaken door Henk Hoksbergen op een remise te houden maar kwam onze Albert flink in de problemen tegen Mila Rijlaarsdam. De jonge pupil kwam na een aantal zetten ongelukkig een stuk achter maar herstelde zich wonderbaarlijk, maakte geen foutjes meer en speelde overtuigend naar winst. Albert had het nakijken en de stand kwam op vijf tegen vijf.

Bord 1 en bord 10

Michel Stempher, die voor de afwisseling aan bord tien zijn kunsten ging vertonen, speelde vandaag tegen de ruim 250 punten minder gerate Hein Wilsens. Niet veel verrassingen in deze partij en Michel deed wat van hem verwacht werd en speelde de partij keurig uit. Maarten Everduim daarentegen was aan bord één minder fortuinlijk en speelde tegen de Wit-Russische Olga Fedorovich. Hier is het ratingverschil niet minder dan 350 punten en dat bleek ook uit de uitslag. Maarten probeerde het wel maar verbruikte hierbij ook veel tijd. Het klasseverschil is echter te groot en in een verloren stand gaat Maarten ook nog eens door de klok.

19 01 2019 dioseureka2 wsdv4 006Ondertussen in de tweede klasse laten Folkert Jansen en Melvin Koullen van zich horen. In een prachtige partij verslaat Folkert Kees Maliepaard wat hem een blauwe vermelding op toernooibase opleverde en wint Melvin in een uitstekende partij van pupil Jasper Overbeek. Drie remises zouden nu nog volgen. Marijn Jans speelde in een prima partij remise tegen de talentvolle Mara Langeveld, Jasper Kole hield de balans in evenwicht tegen Wim van Mourik en sleepte daarmee ook het winnende punt voor de vereniging in de wacht. Ivar Jansen tenslotte, bracht de kopman van WDSV, Cor Langeveld, in verlegenheid door de punten met hem te delen. Net als broer Folkert leverde dit een prachtige blauwe vermelding op voor Ivar. Zo makkelijk het hier geschreven is zo makkelijk was het niet op de borden. Toch won ons tweede team met 12-08 van de reserves van Wageningen en verwisselden beide teams van plek in de ranglijst!

In het laatste gedeelte van de middag ging de aandacht naar het bloedstollende duel tussen ons eerste team en de koploper, Heijmans/Excelsior. De tussenstand halverwege na 5 wedstrijden is tegen de verwachting in 6-4 voor de thuisclub. Na het onverwachte verlies van Olga Kamychleeva tegen teamcaptain Frank Teer, leek het voor de omstanders even of het team wellicht te vroeg gepiekt had. Marc Werrebrouck speelde echter de sterren van de hemel en wist zijn schijfwinst overtuigend om te zetten in partijwinst. (8-6)

Good-old Eddy Zijlstra kreeg, net als buurman Maarten, ook te maken met een veel sterkere speelster uit Wit-Rusland. Viktoriya Motrichko gaf onze teamleider geen mogelijkheid om een poot aan de grond te krijgen en won als derde een partij voor Excelsior wat de stand weer gelijk trok.(8-8)

Met vader en dochter Koullen nog achter de borden kan het in theorie nog alle kanten uitgaan. Met twee remises zou ons team een resultaat neerzetten waar we vooraf wel voor ‘getekend’ zouden hebben. Op de remise die onze Darja uiteindelijk afdwingt tegen Pieter Wijn, is niets op af te dingen. Fantastisch te zien hoe dit jonge talent steeds beter uit de verf komt en prachtige resultaten behaalt.

19 01 2019 dioseureka excelsior 003Het hoogtepunt van deze middag was voor Brion Koullen. In een spannende slotpartij tegen Soender Kalpoe voerde Brion langzaam de druk op in een stand waarin Brion speelde met twee dammen en twee schijven en Soender speelde met één dam en drie schijven. Remise leek de meest waarschijnlijke uitslag te worden maar het blijft natuurlijk uitkijken om op het allerlaatste moment niet een black-out te krijgen en met lege handen achter te blijven. Dit drama trof de sympathieke speler van Heijmans want nog voor hij zijn allerlaatste zet tot uitvoer bracht, viel de vlag en was de partij plotsklaps verloren.

Een duur verlies voor Excelsior want het kampioenschap lijkt nu, met nog twee wedstrijden voor de boeg, een onmogelijke opgave. Een enorme opsteker voor Dios/Eureka want door dit onverwachte resultaat zetten we een grote stap richting klassebehoud!