Afdrukken

HF NK Schooldammen voor welpenteams in Zeswegen

13 04 2019 hfnkschooldammen voor welpenteams 05213-04-2019 - Nadat op 20 februari de Limburgse scholen onderling al hadden uitgemaakt wie er zou gaan deelnemen aan de Halve Finales van het NK schooldammen, werd vandaag in Heerlen (Zeswegen), de thuisbasis van BS ‘de Wegwijzer’, gestreden om een ticket voor de finale. Naast ‘de Wegwijzer’, dat met twee teams  mocht deelnemen, was ook BS ‘De Kring’ uit Beek weer van de partij. Natuurlijk waren niet alleen maar deze twee Limburgse scholen aanwezig. Uit Dongen kwam de ’ J.J. Anspachschool’, uit Wageningen ‘de Montessorischool’ en uit Bemmel BS ‘de Borgwal’.Samen met de 3 Limburgse teams streden dus zes viertallen om twee plekken in de finale die op 25 mei verspeeld zal gaan worden.

Theo Latten, de inmiddels bekende gastheer van SamSam, was heel eventjes bij aanvang aanwezig maar spoedde zich weldra weer op weg naar andere verplichtingen met de belofte zo snel mogelijk weer terug te komen. Een waardig vervangster, Christa, stond echter al klaar om zijn plek in te nemen en zorg te dragen voor de inwendige mens. Drank en koek werden klaar gezet en het wifi-wachtwoord werd gedeeld zodat ook de buitenwacht op de hoogte bleef van de verrichtingen van de zes teams.

13 04 2019 hfnkschooldammen voor welpenteams 032In het zaaltje was het lekker warm in tegenstelling tot buiten waar een gure koude wind om het gebouw heen waaide. s-Middags zou het zelfs eventjes gaan sneeuwen notabene!. Een mooie dag dus om achter het dambord te kruipen. De kinderen hadden er zin want meteen na binnenkomst werd alvast driftig geoefend voor de wedstrijden die niet veel later zouden beginnen. Uiteindelijk was iedereen binnen, werden de kinderen en begeleiders hartelijk welkom geheten en legde ceremoniemeester, Theo Schippers , haarfijn uit welke spelregels op het bord maar ook in de zaal zouden gelden. Samen met Olga Kamychleeva en Martin Kole werd alles in goede banen geleid en al snel werd het stil in het zaaltje van Theo Latten en was de eerste ronde begonnen.

Het eerste team van ‘de Wegwijzer ‘en de ‘Montessorischool’ begonnen uitstekend en wonnen hun eerste wedstrijd. ‘De Kring’ en ‘de Borgwal’ deelden de punten terwijl ‘de Anspachschool’ en het tweede team van ‘de Wegwijzer’ met 0 punten de eerste ronde afsloten. De messen waren geslepen en na de eerste ronde werden de opstellingen serieuzer samengesteld in een poging de aankomende tegenstander alvast tactisch de loef af te steken.
Koploper ‘de Wegwijzer 1’ kreeg aan het begin van deze middag vooral te maken met tegenstanders die hen van de eerste plek wilden verdringen. Zo trof het Heerlense team in de 2e ronde de ‘Montessorischool’ die, ook op de gedeelde eerste plek stond maar wonnen ’de Wegwijzers’ met het kleinst mogelijke verschil. In de 3e ronde ontmoette het 4-tal van ‘de Wegwijzer 1’ het team uit Beek dat, door hun winst in de 2e ronde, op de tweede plaats terecht kwam. Op overtuigende wijze won de koploper echter ook deze confrontatie en verstevigde het team haar koppositie.

13 04 2019 hfnkschooldammen voor welpenteams 021In totaal zouden er deze middag 10 rondes gespeeld worden waarbij ieder team twee maal tegen elkaar ging spelen. Na vijf ronden was besloten dat er een pauze ingelast zou worden zodat de boterhammetjes verorberd konden worden en de deelnemertjes buiten even stoom konden afblazen. De teamleiders kregen zodoende even de kans om eens tactisch naar de opstellingen te kijken omdat ze nu de sterke en zwakke punten van ieder team konden inschatten.

De riante voorsprong van de koploper (3 punten)was bij het ingaan van de pauze kleiner geworden tot 2 punten. BS ‘de Borgwal’ was het eerste team dat in staat bleek om het eerste team van ‘de Wegwijzer’ een puntje af te snoepen. Ook ‘de Montessorischool’ kwam in de derde ronde niet verder dan een gelijkspel tegen dit team uit Bemmel! Onderaan de lijst stond nog altijd het tweede team uit het Heerlense Zeswegen. Zij behaalden weliswaar hier en daar enkele bordpuntjes maar vaak was het net niet genoeg om ook een wedstrijdpunt te scoren. Het plezier spatte echter bij iedereen eraf en fanatiek werd na de pauze weer de strijd aangegaan.

Het word spannend!
In de zesde ronde volgden geen echte verrassingen. Beide koplopers wonnen met grote cijfers van hun tegenstanders. ‘De Kring’ uit Beek, die de onderste helft van de ranglijst aanvoerde, speelde in de eerste ronde nog gelijk tegen ‘de Borgwal’ maar verloor nu van de “favorietenkillers” uit Bemmel. In de 7e ronde volgde dan de verrassing van die middag waardoor het slot van dit toernooi nog bloedstollend spannend werd. Het team van ‘de Montessorischool’ uit Wageningen won met 3-5 van ‘de Wegwijzer 1’ uit Heerlen. Beide teams kwamen nu op evenveel wedstrijdpunten (11) maar het Heerlense team had een iets beter ‘gemiddelde’. Ook ‘de Borgwal’ en ‘de Kring’ wonnen hun wedstrijd!
Voor het team uit Wageningen was het in de 8e ronde alarmfase 1 want wederom was het Bemmelse team de tegenstander. Na een spannende ronde werd het puntverlies van de derde ronde rechtgezet en won ‘de Montessorischool’ met 6-2 de confrontatie. ‘De Wegwijzer’ vergrootte het ‘gemiddelde’ door met 8-0 de collega’s uit Beek te verslaan. Als laatste won ‘de Anspachschool ‘ uit Dongen deze ronde van het tweede team van ‘de Wegwijzer’.

13 04 2019 hfnkschooldammen voor welpenteams 016De beslissing
In de voorlaatste ronde volgde eigenlijk de definitieve beslissing van deze middag. ‘De Wegwijzer 1’ won wederom met 8-0 en dit keer van ‘de Anspachschool ‘. De voorlopige derde op de ranglijst, ‘de Borgwal’, won met 7-1 van ‘De Wegwijzer 2’ en de koploper van de ‘tweede helft’ van de ranglijst, ‘de Kring’ uit Beek won notabene van het team uit Wageningen. Hierdoor was het team uit Heerlen al definitief verzekerd van een plekje in de finale strakjes in mei.
Er was bij het ingaan van de laatste ronde nog slechts één plekje te vergeven voor de finale op 25 mei. De meeste kans maakte ‘de Montessorischool’ uit Wageningen die op 13 punten stond. Zij troffen in de laatste ronde het tweede team van ‘de Wegwijzer’. Op de derde plek stond BS ‘de Borgwal’ uit Bemmel die met 12 punten ook nog een reële kans maakte. Gedurende het toernooi bewees dit team dat zij zeker niet onder deden voor de teams uit Heerlen en Wageningen. Zij speelden immers tegen beide teams gelijk!

Slot
‘De Wegwijzer 1’ liet zich dit keer echter niet meer de kaas van het brood eten en wonnen overtuigend met 8-0! Hiermee werd ook de toernooiwinst veilig gesteld. 13 04 2019 hfnkschooldammen voor welpenteams 028‘De Montessorischool ‘werd een sterke tweede door de 6-2 winst op ‘De Wegwijzer 2’. Ook het ticket voor de finale werd hiermee definitief mee naar Wageningen genomen. ‘De Borgwal’ uit Bemmel behaalde een uitstekende derde plaats, greep net naast de finale maar bewees een geducht tegenstander te zijn.

De tweede helft van de ranglijst werd zo’n beetje de hele middag aangevoerd door ‘de Kring’ uit Beek. Zoals, teamleider van ‘de Kring ‘, Theo Schippers al aangaf zijn een aantal teams ‘op de groei’ . Hiermee bedoelde hij dat, ook de teams die niet in de prijzen vielen, hebben laten zien dat zij prima uit de voeten kunnen achter het dambord. Dat wellicht nog een beetje oefenen de volgende keer misschien wel tot de een podiumplek zal leiden. Hoe dan ook heeft iedereen laten zien dat zij niet alleen fanatiek maar ook sportief een toernooi kunnen spelen. Knap hoe de geleerde zetjes prachtig uitgevoerd worden in een partij maar ook mooi te zien hoe de ene welp de andere even uitlegt hoe dat zetje ook alweer ging……. Een volwassene kan hier soms nog wel eens iets van leren….

Een mooie middag alweer voorbij en we hebben een fraai stelletje eruit gefilterd die hun school op 25 mei mogen vertegenwoordigen tijdens het Nederlands Kampioenschap Schooldammen. We wensen iedereen heel veel succes en bedanken de medewerkers van SamSam, Theo en Christa voor hun warme gastvrijheid. Natuurlijk vergeten we ook niet de teamleiders Olga, Brion, Theo, Marcel, André en Wiel zonder wie dit spektakel in 13 04 2019 hfnkschooldammen voor welpenteams 013Limburg niet mogelijk zou zijn geweest!