01-08-2016-EK Jeugd in Pinsk – Het blijft een druk programma voor de jeugd want vandaag begint in Pinsk het Europees Kampioenschap dammen voor alle jeugdcategorieën. Met 22 spelers en speelsters is de Nederlandse afvaardiging afgereisd naar de Wit-Russische toernooilocatie om te proberen een groot aantal medailles in de wacht te slepen. Onder de Nederlandse spelers komen we ook een drietal Limburgers tegen. Jitse Slump, Darja Koullen en Melvin Koullen starten, meteen na de opening van het toernooi, aan de moeilijke opgave om een zo hoog mogelijke notering aan het einde van het kampioenschap te bereiken. Het spreekt voor zich dat dit niet een eenvoudige taak zal zijn!

Wij wensen Jitse, Darja , Melvin en natuurlijk ook alle anderen van de Nederlandse afvaardiging heel veel succes in het warme Pinsk!

Dag 1 - Prachtige start..
Melvin speelt mee in de welpencategorie en wint met een combinatie in de eerste ronde van Huseyn Talibov uit Azerbeidzjan en ook zijn grote zus Darja opent, bij de aspiranten-meisjes, het toernooi voortvarend met een klinkende overwinning op de Wit-Russische Tatsiana Dzenis.

Jitse begint iets behoudender en sluit bij de junioren de eerste dag af met een remise tegen een ‘oude’ bekende in de persoon van Wouter Wolff.

Dag 2 - Op naar de top -

Ronde 2 - Het lijkt of onze Melvin grootse plannen heeft want ook de tweede wedstrijd, tegen de uit Estland afkomstige Rasmus Golubkov, wordt in winst omgezet en daarmee prijkt zijn naam voorlopig op een gedeelde eerste plek bovenaan de ranglijst.

 Ook Darja doet uitstekende zaken door de volle winst binnen te halen tegen landgenote Luna Eever waarmee ook Darja de eerste plaats van de ranglijst veroverd. Jitse komt ook vandaag niet verder dan een remise tegen de Oekraïner Egor Bobkov waarmee hij voorlopig op een gedeelde 11e plaats staat.

Dag 3 - De opmars van Jitse -

Ronde 3: Het zou vandaag een lange dag worden met twee ronden te spelen in dit jeugdkampioenschap. Melvin is vandaag minder fortuinlijk want hij verliest deze derde ronde van de Oekraïner Dobrynya Savinskyi. Door deze nederlaag zakt Melvin terug naar de zevende plek. Darja begint deze dag ook in mineur. Zij moet helaas ook de puntjes bij haar Russische tegenstandster laten. Darja zakt hierdoor ook naar de vijfde plaats.

Waar Darja en Melvin deze ronde jammer genoeg aan het korste eind trokken, slaagt Jitse er voor de eerste keer in zijn tegenstander op de knieën te krijgen. Met de overwinning op de Italiaan, Damiano Leonardi, klimt hij gestaag op de ranglijst naar de negende plek

Ronde 4:  - Voor Melvin is het een vermoeiende en teleurstellende dag vandaag. Ook in de tweede partij van deze dag moet hij het onderspit delven.Deze keer verliest hij van Bartosz Jurcewicz uit Polen. Jammer maar het toernooi is nog niet afgelopen!. Morgen wellicht weer nieuwe kansen tegen een nieuwe tegenstander! Darja hervat daarentegen haar vorm en slaagt erin om haar tweede partij in winst om te zetten tegen de Letse Marija Koleda. Door haar winstpartij stijgt ze weer een plekje naar boven op de ranglijst.

En ook Jitse heeft de zoete smaak van de overwinning weer te pakken. Na zijn winstpartij op de Italiaan in de vorige ronde moet ook diens landgenoot, Alessio Scaggiante, het ontgelden. Met de tweede winstpartij op rij maakt Jitse een enorme sprong in de ranglijst en sluit hij deze vermoeiende dag comfortabel af met een gedeelde tweede plek.

Dag 4 - De tweede helft - 

Ronde 5: Vandaag wordt er gelukkig weer een enkele ronde gespeeld. Melvin wint knap van landgenoot Gerard Kramer met een doorbraak naar dam en Darja speelt gelijk tegen de Wit-Russische Yana Lazovik en klimt stiekem weer richting een podiumplaats!

Een spannende partij de ronde voor JItse. Tegen zijn belangrijkste concurrent en landgenoot Martijn van IJzendoorn kan het kampioenschap vandaag al beslist worden. Uiteindelijk wordt na 50 zetten een remise overeen gekomen waardoor het enorm spannnend blijft!

Dag 5 - Weer pech in dubbele partijdag - 

Ronde 6 -  Het zit Melvin en Darja niet mee op de dagen dat er twee partijen gespeeld moeten worden. Melvin verliest deze keer van Priit Lokatar  (Estland) en staat nu op de 16e plek. Darja verkijkt zich in haar partij tegen de Letse Elena Cesnokova en laat een simpele comcinatie naar dam toe. Darja komt ook nog op dam maar dit is van korte duur. Op karakter speelt ze haar partij uit maar de punten blijven helaas in Letland. Nu zakt Darja weer naar de vijfde plaats.....

Met de knappe winstpartij tegen de Pool Karol Cichocki behoud Jitse uitzicht op een podiumplaats. Voorlopig is het zilver voor ons Limburgs talent. Benieuwd hoe de laatste drie ronden verlopen. Zit er voor Jitse dit jaar misschien toch weer een gouden plak aan te komen ......??

 Ronde 7: Voor Melvin is de tweede helft van de dag fortuinlijker. Hij wint nu van Mikita Vasko uit Wit-Rusland en klimt nu één plek hoger naar de vijftiende plaats. Darja komt een beetje ongelukkig een stuk achter en moet aan het einde helaas ook capituleren tegen de Russische Christina Osipova. Doordat de onderlinge resultaten niet zo heel veel verschillen kukelt Darja wel weer flink op de ranglijst naar de elfde plaats.

Jitse handhaaft zijn tweede plaats door een gelijkspel tegen de Rus Shamil Gayazov. De Rus krijgt met dit resultaat een blauwe vermelding in Toernooibase. Had er wellicht meer in gezeten voor Jitse?

Dag 6 – Jitse aan kop! -

Ronde 8 - Het zit ook echt niet mee voor onze Melvin. Won hij gistermiddag nog zijn partij moet hij vandaag in de Letse Roberts Grisins weer zijn meerdere erkennen. Hierdoor zakt Melvin weer een plekje op de ranglijst. Darja doet vandaag betere zaken tegen de Oekraïense Daryna Lobanova. Met twee volle punten in de pocket klimt ze weer een plekje naar boven op de ranglijst!

Jitse is niet meer te stoppen in de juniorencategorie. Waar koploper Martijn van IJzendoorn een steekje laat vallen tegen de Italiaan, Alessio Scaggiante en genoegen moet nemen met een remise, slaagt Jitse er wel in om met de volle winst de dag af te sluiten. Slachtoffer was deze keer de Rus, Roman Ldokov. Hierdoor komt Jitse in punten gelijk met Martijn maar door het iets zwaardere programma van Jitse staat hij nu fier aan kop van de ranglijst.

Morgen wacht nog een zware dag voor onze spelers. In de laatste ronde spelen Jitse en Martijn allebei tegen een Wit-Rus. Jitse speelt tegen Uladzislau Valjuk terwijl Martijn het op papier iets gemakkelijker krijgt tegen Valery Razayeu. Darja mag in de laatste ronde het opnemen tegen Anastasia Arkhangelskaja uit Rusland en tenslotte onze Melvin ; hij mag in de laatste ronde spelen tegen de uit Polen afkomstige Dominik Rubaj.

 

Dag 7 – Zilver voor Jitse Slump! -

Ronde 9 - De uitslagen zijn inmiddels bekend en onze Limburgse deelnemers mogen na deze lange strijd enorm trots zijn op het behaalde resultaat. Jitse slaagt er weliswaar niet in om de volle buit binnen te halen tegen  Uladzislau Valjuk, terwijl Martijn wel wint van zijn tegenstander, maar ook de zilveren plak is een fantastisch resultaat voor de jonge junior! Proficiat Jitse!! Het visitekaarte is weer afgegeven ...... Martijn van IJzendoorn doet wat van verwacht mag worden en wint dus zijn partij en mag zich de beste junior van Europa noemen! Proficiat Martijn!!

Darja sluit haar toernooi bij de aspiranten-meisjes in stijl af met een overwinning op Anastasia Arkhangelskaja. De oogst is uiteindelijk een geweldige zesde plaats en het beste Nederlandse meisje in deze groep. Met 11 punten  uit 9 partijen scoort ze een heel mooi resultaat!! Proficiat Darja!! Ook Melvin sluit het toernooi op grootse wijze af. Hij speelt in een prachtige partij remise tegen zijn tegenstander uit Polen en mag met 9 punten ( 50%) heel trots zijn op zijn 17e plaats! Goed gedaan Melvin....Proficiat!

Maandag zullen dan nog de sneldamkampioenschappen plaatsvinden om dit toernooi af te sluiten.

Foto’s: Brion Koullen

Uitslagen op Toernooibase.
FMJD
Facebookpagina Dios Eureka
Jeugddam website KNDB