DIOS / EUREKA

Dammen: een veelzijdig spel, een boeiende sport.
In bijna ieder huishouden is wel een dambord met schijven aanwezig en ondanks dat tv en videogames niet meer weg te denken zijn uit de samenleving,  wordt nog steeds regelmatig dat simpele attribuut tevoorschijn gehaald om een familielid of goede kennis ''van het bord te vegen''. De spelregels zijn simpel en iedereen kan het leren. Dit ogenschijnlijk eenvoudige damspel is echter veel meer dan gewoon wat schijven verplaatsten. Je moet listige plannetjes bedenken, een aantal zetten vooruit denken, je tactiek keer op keer bijstellen en nog veel meer. In feite is het damspel één van de moeilijkste bordspelen en als je eenmaal de smaak te pakken krijgt, laat het je nooit meer los! 

Voor wie is het damspel
Het damspel wordt beoefend door jong en oud, beginner en grootmeester. Zowel mannen als vrouwen, jongens en meisjes beleven veel spanning en plezier aan deze boeiende denksport.

Naast het plezier en het competitieve element is het damspel bij uitstek het middel om het concentratievermogen te trainen, het rekenen te oefenen ( vooruit denken ) en het aangaan of verbeteren van nieuwe en bestaande sociale contacten. Jongens en meisjes die vroeg beginnen met dammen zullen hier in hun (school)carrière veel voordeel van ondervinden. Mensen die later instromen zullen merken dat ze mentaal veel langer scherp blijven.

Het damspel is dus niet alleen geschikt voor jonge mensen. Ook volwassenen nodigen we graag uit om eens een kijkje te nemen op onze clubavond. Misschien heeft u nog nooit een partijtje gespeeld maar is uw interesse nu gewekt of misschien volgt u iedere week de damrubriek in het dagblad. Wellicht bent u de kampioen van uw familie en wilt u zich eens meten met nieuwe tegenstanders. Onze clubavond is er voor iedereen ongeacht het speelniveau. Er heerst een gezellige en ontspannen sfeer en door regelmatig te gaan spelen zal uw spel met sprongen omhoog gaan. Onze leden leren  u graag zoveel mogelijk tips en trucs om u de schoonheid van het damspel te laten ontdekken.  

 De clubavond
Vrijdagsavonds is onze clubavond  waar eerst een uurtje gestoeid wordt met het lesmateriaal van de Nederlandse Dambond. Kinderen vanaf 7 jaar maar ook volwassenen  krijgen dan les van gediplomeerde trainers en leren de fijne kneepjes van het damspel. Hebben ze een bepaald niveau bereikt kunnen er zelfs officiële diploma's behaald worden.  

Na het eerste uurtje volgt de reguliere clubavond die bestaat uit een wisselend programma. 'Het Kampioenschap van Parkstad', een training door een bekende speler, een sneldamtoernooitje of een andere variant van het damspel, wisselen elkaar wekelijks af waardoor er veel variatie ontstaat. Op de damkalender van de vereniging is het programma van het hele seizoen al ingevuld.

 Competities en toernooien
Onze vereniging neemt met 2 teams deel aan de provinciale clubcompetitie en ook in de nationale clubcompetitie spelen wij mee met twee teams. Naast de beide bondscompetities worden er in onze provincie ook diverse toernooien georganiseerd. En uiteraard zijn wij dan ook van de partij met een team van gemotiveerde spelers.

En natuurlijk geeft het lidmaatschap van onze vereniging u ruimschoots de gelegenheid om deel te nemen aan verschillende persoonlijke kampioenschappen. In onze provincie maar ook in de rest van Nederland worden het hele jaar door verschillende toernooien georganiseerd waar men zich voor kan opgeven. Onze Provinciale bond organiseert bijvoorbeeld het Limburgs Kampioenschap en het Limburgs Kampioenschap Sneldammenen. In Brunssum wordt ieder jaar een befaamd internationaal damtoernooi georganiseerd, het 'Brunssum Damtoernooi'.

Niet alleen dammen
Een aantal keer per jaar worden er ook verschillende evenementen gehouden die los van de damsport staan. Zo is er traditiegetrouw aan het einde van het jaar onze bowlingavond en gaan we aan het einde van het damseizoen gezellig barbecueën. Verder organiseren we eens per jaar een speurtocht waar iedereen aan mee kan doen.

Bent u geïnteresseerd in de damsport en wilt u kennismaken met onze vereniging neem dan gerust contact op met onze secretaris of kom vrijblijvend eens een kijkje nemen op onze clubavond. In de agenda staan de data en de locaties van de clubavonden vermeld.